Recension från konsert den 5/4 Baldursalen i Bollnäs:
Folkbarock med Lynx Ensemble: En tidlös och kärleksfull omfamning
Hälsingebarocken är ett innovativt musikkoncept utvecklat av Lynx Ensemble med Rengsjö-dottern Linnea Aall-Campbell i spetsen. Tre konserter ger de i Hälsingland, nästa ges i Ljusdals kyrka på torsdagskvällen.

På onsdagskvällen höll de hov i Baldursalen på Bollnäs Folkhögskola. Det är ett möte mellan det barocka och den hälsingska folkmusiken. Men det blir ingen stilkrock mellan två tunga musikaliska traditioner, det blir istället en tidlös och kärleksfull omfamning.

Repertoaren inleds med en barockkryddad 1900-talspolska signerad Jon-Erik Hall från Hassela, varefter kvällen fortlöper med ett spännande urval bland några både mer och mindre kända hälsingebitar.
Hälsingebarockens tolkning av spelmannen och Ovanåkers-bonden ”Snickar-Erske” musik (eller Sneaky Erik som ensemblen kärleksfullt kallar honom), är en fantastisk uppvisning av detta musikaliska samarbetes både djup, bredd och höjd. Ensemblens fantasifulla tolkningar, lustfyllda samspelthet och fingertoppskänsla utstrålar stor professionalitet tillika stor spelglädje.
En av aftonens höjdpunkter är då israeliska flöjtisten Netta Huebscher med värme förklarar hur barockmusiken är ett likt ett språk; man måste följa vissa grammatiska regler, men att det personliga uttrycket, känslorna, förmedlas genom harmonier, till exempel dissonanser. Huebscher har valt en hälsingelåt och arrangerat den med utgångspunkt från den personliga känslan av att känna sig ensam och övergiven, och låter det prägla harmonierna i musiken. Och visst känns det som man, i den kromatiska basgången, på ett kick sugs in i Goethes Den unge Werthers lidanden.
Det typiskt barocka instrumentet cembalo trakteras med imponerande skicklighet av israelen Avinoam Shalev, som även beskriver instrumentets natur och särskiljning från ett vanligt piano. Exempelvis hamras inte strängarna som på ett piano utan de plockas eller knäpps. Vidare utgörs ensemblen av mycket begåvade tyskan Nora Matthies på barockcello och uppländskan Anna Gustavsson på nyckelharpa.
De avslutande låtarna är två polskor; en från Bollnäs och en polska efter Carl Sved. Och polskor i sig är ju sannerligen barocka i sin natur. För som karaktären Cogsworth uttrycker det i högaktuella Disney-filmen "Skönheten och odjuret" – ”Är det inte barockt så är det tråkigt”. Och tråkigt det har man minsann inte när Lynx Ensemble är i stan.
Den stora frågan är när vi får se bildandet av Hälsingemenuetten eller Barockhambon, för visst vill man skaka loss till denna nya stilbildande dansmusik. Det hade nog både Bach, Bellman och Byss-Kalle gjort.Förutom Bollnäs folkhögskola gavs också konsert i Torsbergsgymnasiet. På torsdagskvällen fick Ljusdals kyrka besök av Hälsingebarocken.
- Maria Dahlström , Hela Hälsingland


http://www.helahalsingland.se/kultur/musik/folkbarock-med-lynx-ensemble-en-tidlos-och-karleksfull-omfamning
-  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  - 
Bakgrund:
Det hela började på Facebook. Netta Huebscher, barockflöjtist från Israel ville åka til Stockholm och ta fiollektioner och lära sig några låtar. Linnea Aall Campbell, från Rengjsö, blev taggad i tråden som ett förslag på fiollärare och tog kontakt med Netta. Ett par meddelanden in i tråden visade det sig att Netta hade lyssnat massor på hälsingebanden Draupner och Huggevill och spelmannen Jonas Olsson från Järvsö. Hon frågade Linnea om hon möjligtvis kunde några låtar från Hälsingland? Med sin bakgrund i Bollnäsbygdens spelmanslag, Bollnäsbandet LortbäckerZ, Hälsinge Låtverkstad och Gävleborgs Folkband hade Linnea ganska många hälsingelåtar i bakfickan och fick uppdraget som lärare.
Precis som en stor del av Sveriges folkmusik är många hälsingelåtar präglade av konstmusiken i resten av Europa. Det har varit ett ständigt utbyte av musik mellan olika samhällsklasser. Melodier har spridits både gehörsmässigt och genom notböcker av bl.a klockare, militärmusiker och spelmän.
Netta och Linnea fick idén att det skulle vara kul att göra ett projekt mellan folkmusiker och barockmusiker med hälsingelåtar som utgångspunkt. De drog ihop en fin ensemble med Anna Gustavsson, nyckelharpa, Nora Matthies, barockcello och Avinoam Shalev på cembalo och sökte pengar från Musikverket och fick ett projektbidrag. I november 2016 hade de sin första träff och repperiod i Bissendorf, Tyskland och i april var hela ensemblen till Hälsingland för att repa och spela konserter med sin fantasi Hälsingebarocken. Låtarna är arrangerande i en harmoniskt barock värld. Musikerna har tagit till vara på både de folkmusikaliska och barocka sätt att tolka låtar med fraseringar och ornamentik.
Gruppen har tog namnet Lynx ensemble och
har genomfört två turnéer i Sverige


Netta Huebscher - Barockflöjt
Linnea Aall Campbell - Fiol
Anna Gustavsson - Nyckelharpa
Nora Matthies - Barockcello
Avinoam Shalev - Cembalo

Med stöd från

GIGS
2020

NOVEMBER               RELEASETURNÉ Lynx Ensemble
2020-11-20               Stallet, Stockholm, Lynx Ensemble
2020-11-22                Mora Kyrka, Lynx Ensemble
2020-11-23                Göteborg TBA, Lynx Ensemble
2020-11-24                Lunds Universitet, Lynx Ensemble
2020-11-25                FolkmiX - Stallet, Järvsö, Lynx Ensemble
2020-11-27                FolkmiX - Folkets Hus, Bollnäs, Lynx Ensemble
2020-11-28                FolkmiX - Sandvikens kammarmusikförening, Lynx Ensemble
2020-11-29                FolkmiX - Forsa Kulturklubb, Forsa, Lynx Ensemble

2018
17/10 19.00 Kilafors Kammarmusikförening KiKa
18/10 18.00 Mässa 19.00 Konsert Årstakyrkan Uppsala
19/10 19.00 Norrlandsoperan & Umeå Folkmusikförening
20/10 17.00 Oxelösunds FÖRSAMLING, S:T BOTVIDS KYRKA

2017
5/4 Torsbergsgymnasiet
5/4 Baldursalen Bollnäs Folkhögskola
6/4 Ljusdals Kyrka